11/23/2015

BLOOD LIONS

Välillä pysähdyn miettimään, miksi opiskelen matkailualan restonomiksi kun tämä kyseinen ala sisältää niin paljon negatiivisia puolia. On seksiturismia, huumematkailua ja ties mitä muita joista en edes minä matkailualan opiskelijana ole tietoinen. Muutama päivä sitten Turun kinopalatsissa oli Suomen ensi-illassa Blood Lions niminen dokumentti joka kertoi yhdestä matkailun hämäristä puolista, nimittäin trofeebisneksestä. Siitä miten Etelä-Afrikassa kasvatetaan, jalostetaan ja pidetään leijonia (ja muita eläimiä) vangittuna trofeemesästysturismia varten. Trofemetsästystursmi tarkoittaa siis sitä, että eläimet pidetään aidatulla alueella ja metsästäjä, toisin sanoen turisti, saa tämän eläimen ampua ja muistoksi itselleen eläimen tietyn osan, kuten sarvet, pään tai taljan. Karua tässä on se, että myös Suomesta järjestetään näitä kyseisiä metsästysretkiä eikä useimmilla turisteilla ole pienintä hajuakaan siitä, millaisesta toiminnasta oikeasti on kyse. Myös useailla nuorilla jotka lähtevät vapaaehtoistyömatkoille Etelä-Afrikkaan erilaisille leijonafarmeille ei ole mitään hajua mihin nämä leijonanpennut lopulta päätyvät. Monet farmit huijaavat nuoria vapaaehtoistyöntekijöitä sillä, että päästävät leijonat takaisin luontoon vaikka totuus on se, että ne ensinnäkin erottavat pennut emoiltaan 2 viikon ikäisinä, kasvattavat niitä vapaaehtoistyöntekijöiden avulla jotka maksavat ajastaan farmilla suurinpiirtein 2000-3000€ ja leijonien ollessaan noin vuoden parin ikäisiä myyvät he leijonat eteenpäin farmeille joihin turistit pääsevät näitä eläimiä huvin vuoksi ampumaan. Jos siellä ruudun toisella puolella on vapaaehtoistyöskentelemisestä harkistevia, ottakaa asioista selvää ennen kun päätätte mihin menette työskentelemään.
Esimerkiksi Australiassa sekä Ranskassa ollaan kielletty näiden kyseisten trofeiden tuominen maahan josta Suomen pitäisi ehdottomasti ottaa mallia. Kyseessä on todella iso bisnes ja vaikka Suomessakin kiellettäisiin trofeiden tuominen maahan, ei se pysäytä koko bisnestä. Dokumentin päätavoitteena onkin lähinnä jakaa ihmisten keskelle tietoisuutta kyseisestä bisneksestä ja siitä millaisia eettisiä ongelmia bisneksestä syntyy. Jos minä edes yhden ihmisen oon tavoittanut mun postauksella ja jakanut tietoa asiasta eteenpäin olen erittäin tyytyväinen.
kuva: www.bloodlions.org
Kyseistä bisnestä ei ole ainoastaan Etelä-Afrikassa, vaan joka puolella maailmaa. Pitäkää siis matkusteltaessa silmänne auki. Se mikä ei näytä tai tunnu hyvältä ei usein myöskään ole oikein. Olen myös itse Thaimaassa matkusteltaessa käynyt esimerkiksi norsusafareilla tai apinanäytöksissä ja pakko myöntää, että tämän dokumentin nähtyä mua alko oikeasti hävettää. En ole aikasemmin tajunnut asian vakavuutta ennen kun näin Blood Lions dokumentin. Kehotan jokaista siellä ruudun toisella puolella katsomaan kyseisen dokumentin tai ainakin käymään heidän nettisivuillaan (http://www.bloodlions.org/). Toivon mukaan saataisiin Suomessakin, myös ympäri maailmaa, lisää tietoa asiasta ja kiellettäisiin myös Suomessa trofeiden tuominen maahan jotta saataisiin tämä karu bisnes edes muutamalla prosentilla vähennettyä. Suurin osa trofemetsästäjistä ja vapaaehtoistyöntekijöistä tulee Afrikan ulkopuolelta joten tietoisuus asiasta vähentäisi huomattavasti trofemetsästyksen kysyntää! Pyydän teitä kaikkia kertomaan asiasta eteenpäin. Jakakaa tietoa ystävienne ja perheenne kesken ja yritetään yhdessä vähentää tätä karua bisnestä sillä tämä ei ole oikein, ei ole oikein kasvattaa leijonia metsästyksen vuoksi.
"Breeding magnificent wild creatures like lions in camps so that they can be slaughtered for ego and money is unconscionable and should be outlawed. Lions have the right to live in the wild and to continue playing their unique role within the ecological communities of Africa. The continued existence of the canned hunting industry is a moral outrage that diminishes us all. This important film shines a light into the dark corners of this ugly business."

- Cormac Cullinan, Cullinan & Associates Incorporated

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti